![](https://www.claas.pl/blueprint/servlet/resource/image/680150/buehne_text/820/460/1b46626ddecc74ac73d9f6c81576fc5d/LG/shredlage-stage-pic-1.jpg)
![](https://www.claas.pl/blueprint/servlet/resource/image/680150/buehne_text/820/460/1b46626ddecc74ac73d9f6c81576fc5d/LG/shredlage-stage-pic-1.jpg)
Zalecenia dotyczące zbioru SHREDLAGE®
Sieczka SHREDLAGE® charakteryzuje się następującymi właściwościami:
- Długość sieczki 26–30 mm
- 95% fragmentów łodyg jest cieńszych niż 4 mm
- Obłuszczone łodygi
- Giętkie elementy składowe
- Ziarna podzielone na cztery lub osiem części
- „Luźny” wygląd wszystkich komponentów
![Sieczka świeża -](https://www.claas.pl/blueprint/servlet/resource/image/916372/inline_l_m/820/360/93d1aa4cf846dfdfaca403734cb88263/mh/259642.jpg)
Sieczka świeża
![Sieczka sfermentowana -](https://www.claas.pl/blueprint/servlet/resource/image/916366/inline_l_m/820/360/ae32f0e2709242c91cca7a067a32cdd9/Rl/244156.jpg)
Sieczka sfermentowana
Zasadniczo w przypadku zbiorów SHREDLAGE® obowiązują takie same zalecenia jak dla typowej kiszonki z kukurydzy. Doświadczenie pokazuje, że należy zwracać szczególną uwagę na sposób obróbki łodyg, gdyż stopień kondycjonowania zmniejsza wcześniej, niż ma to miejsce w przypadku fragmentów ziaren.
Zalecana zawartość suchej masy wynosi 32–36%. Wilgotne materiały o zawartości SM poniżej 32% mogą powodować wzmożone tworzenie ścieków kiszonkowych, natomiast zawartość SM powyżej 36% wymaga szczególnie starannego zagęszczania.
Poniższe zalecenia mają charakter wytycznych dla prawidłowego ustawienia maszyny:
Długość cięcia (mm) | Świeża masa | Sucha masa |
30 | 70 | 30 |
26 | 65 | 35 |
21 | 60 | 40 |
Odstęp walców Corncrackera należy zawsze dobierać tak, aby było możliwe osiągnięcie odpowiedniego stopnia kondycjonowania oraz roztarcia ziaren.
Konieczne jest stałe kontrolowanie jakości kondycjonowania oraz ewentualne dostosowanie ustawień maszyny zgodnie z wymienionymi kryteriami.
(Odmiany kukurydzy brown midrib (BMR) mogą wymagać ustawienia walców ok. ½ mm węższego, niż jest to zazwyczaj zalecane; powodem jest gąbczasta struktura łodyg BMR).
Sprawdzanie ustawień corncrackera może odbywać się z zastosowaniem następujących metod:
Krótkie objaśnienie metod:
- Karta testowa SHREDLAGE®, za pomocą której określa się długość i grubość cząstek.
- Pojemnik do próbek o pojemności 1 litra do „szybkiego testu” kondycjonowania ziaren. Wszystkie ziarna powinny być podzielone co najmniej na cztery, a lepiej na osiem części; próbka nie powinna zawierać całych ziaren.
- Wynik przetworzonych ziaren kukurydzy (Corn Silage Processing Score, CSPS), stopień kondycjonowania. CSPS to analityczna metoda laboratoryjna, sprawdzająca kondycjonowanie ziaren w stosunku do całkowitej zawartości skrobi w próbce. Wartość ta zależy od różnych parametrów. Oprócz suchej masy materiału, odmiany oraz warunków lokalnych istotną rolę odgrywa rzecz jasna także ustawienie sieczkarni polowej oraz stopień zużycia walców corncrackera. W przypadku SHREDLAGE® wartość CSPS dla świeżej kukurydzy powinna wynosić powyżej 70.
- Rozdzielacz Penn State nadaje się do zastosowania bezpośrednio w silosie, w celu sprawdzenia stopnia kondycjonowania kiszonki SHREDLAGE®. Dzięki sitom o różnych rozmiarach oczek odsiewane są poszczególne frakcje wielkości. Docelowo podział powinien wynosić: 25% na sicie górnym oraz ponad 40% na sicie pośrednim.